OMÉN 2020 ZÁRÓDOKUMENTUM


Az idei Főszervező a járvány lett.

 

Már a szervezési munka korai fázisában bejelentkezett a COVID-19 is. Nem segíteni akart, hanem komoly bizonytalansági tényező – ma már tudjuk, végzetes főszereplő – lett.
A vírusjárvány második üteme – a tavaszi-nyáreleji első után – várhatóan nagyon súlyos lett.
Várhatósága ellenére elképzelhetetlen mértékűnek bizonyult károkozó képessége. Napjainkban is világméretű a tombolása.

Az épületgépész szakma a találkozások jegyében szokta szervezni rendezvényeit.
Még hagyományos módon tudtuk megszervezni idén a START-2020 rendezvényt. A MÉGSZ szervezte eseményen konferenciák voltak jelentős számú szakmai partner kiállításával körített helyszínen. Itt az MMK Épületgépészeti Tagozata által szervezett és koordinált kötelező szakmai képzésre is sor került.
Ugyancsak megtarthattuk még a hagyományos pécsi POLLACK Expot. De a májusra tervezett, már aprólékosan megszervezett pécsi „Víz Világnapja” konferenciát, valamint az ugyancsak hagyományos KÉOSZ konferenciát már el kellett halasztani. (Fontos megjegyezni, hogy ezt a két utóbbi rendezvényt a járvány – ma már tudjuk! – hullámvölgyében a nyár második felében meg tudtuk tartani.)
2021-re kellett halasztani a már „kulcsrakészre” megszervezett V. Épületgépész Tagozati Tervezői Konferenciánkat is. A halasztó döntést kb. két héttel a meghirdetett időpont, szeptember 25. előtt hoztuk meg.
Home-Officeba vonult a világ, szakmánk jelentős képviselői is. Szűkült az OMÉN-2020 szervezés tere. A félelem igazgatta a lépéseinket. A személyes találkozások lehetősége alapvetően lecsökkent. Az ősz kezdetén a „menteni a menthetőt” jelszóra váltottunk. Azt gondoltuk, hogy rosszabb leállást követően az újraindítás, mint egy minimálszinten megrendezett rendezvényhét után a következő évben felpörögni a már megszokott szintre. Jobb futás közben átmenetileg gyaloglásra váltani, mint elesés után újra futni!
Minimálszintként azt határoztuk meg, hogy átadjuk „Az Év Emberei”-, valamint a legrangosabb szakmai szervezetek-, és az MMK Épületgépészeti Tagozata díjait. Ezen kívül kislétszámú vidéki rendezvények mellett a Műegyetemi Épületgépész Napot. Ez utóbbit online formában.

A napokban életbelépő tiltó rendelkezések nagyrészt lenullázták törekvéseinket.
Mert

  • a személyes találkozások igen erőteljes létszámkorlátozásából
  • az éttermek, rendezvényhelyek, sportközpontok bezárásából
  • a szigorú kijárási tilalom bevezetéséből
    ez következik.

A díjak odaítélésének – a kidolgozott szabályok, az online megszervezhető díjbizottsági munka miatt – nincs akadálya. Célunk azonban a díjátadást méltó, ünnepélyes, elegáns keretek közt megtartani. Egy díjátadó gála keretére gondolunk. Közismert, hogy a korábbi években ennek a díjátadó gálának a már hagyományos, mindig sikeres Épületgépész Bál adta a keretet.
Nos, immár nemhogy bál, de még egy minimum létszámú – 40-50 fős – Díjátadó fogadás sem jöhet szóba. Az ünnepélyes díjátadás elhalasztása mellett döntöttünk!
Az Év emberei díjazottak, valamint a legrangosabb szakmai szervezetek-, és az MMK Épületgépészeti Tagozata díjazottak neveit az OMÉN hetében ismertté tesszük, viszont a fentiek értelmében a Díjak átadására egy későbbi, most még előre nem meghatározható időpontban fogunk ünnepélyes keretek között sort keríteni.

A 2020. november 23-27. közé, az OMÉN hetére előre tervezett események egy részét a szervezők kénytelenek voltak lemondani vagy elhalasztani. Szerencsére néhány rendezvényt a vírushelyzet ellenére sikerül megmenteni. Kérjük, hogy az aktuális és regisztrált eseményeinket kövessék a https://talalkozzunk.hu/rendezvenyek/ weboldalon, mert ez az oldal mindig a legfrissebb információkat tartalmazza.

Nagyon köszönjük a megértésüket, a támogatóknak a kitartásukat, a rendezvények szervezőinek az előkészítésben kifejtett munkájukat.

Reméljük, hogy a közeli jövőben, a vírus helyzet megengedi, hogy a tervezett programokat
megvalósítsuk, bepótoljuk, és átadhassuk a szakma jelentős képviselőinek a megérdemelt díjakat.

Gyurkovics Zoltán, elnök
MMK Épületgépészeti Tagozat
OMÉN KB elnöke

Király Tamás
Magyar Épületgépészeti
Koordinációs Szövetség elnökségi tag
OMÉN Bál Szervező Bizottság elnöke

Budapest, 2020. november 16.


Eredeti nyilatkozat

Szakmai főtámogató:
Főtámogató:
Kiemelt támogatóink:
Ezüst Plusz fokozatú támogatóink:
Ezüst fokozatú támogatóink:
Bronz fokozatú támogatóink:
Médiatámogatók: